שנת הדרקון - תמונת שער

על הסימנית דרקון בסינית

בסוף השבוע האחרון הסתיימה שנת הארנב ונפתחה שנת הדרקון, אשר נחשבת לשנה הכי טובה שיש לגלגל המזלות הסיני להציע. לרגל האירוע בואו נדבר קצת על הסימנית 'דרקון' בסינית, נכיר כמה מילים וביטויים מעניינים בהם היא מופיעה, ונראה כיצד הכול מתחבר עם התרבות והמיתולוגיה הסינית.

הסימנית והמילה דרקון בסינית

המילה דרקון בסינית מנדרינית נהגית lóng בטון שני, ודרך ממש נוחה לזכור את זה היא שזה נשמע בדיוק כמו המילה long באנגלית אשר יכולה לתאר את גוף הדרקון. הסימנית 'דרקון' נכתבת בכתב מפושט, ואילו בכתב מסורתי היא נכתבת 龍 וכאן כבר יש לנו עסק עם סימנית הרבה יותר ויפה ומרשימה. קצת קשה לראות מה הולך בה בקטן, אז הנה היא בגדול יותר על רקע מגוון ברכות לשנה החדשה.

הסימנית דרקון בסינית

קשה לראות את זה היום, אבל הסימנית 龍 החלה את דרכה כסימנית פיקטוגרפית ומתבססת למעשה על ציור של דרקון. כאשר בוחנים מקרוב את שלבי התפתחותה לאורך השנים זה נעשה הרבה יותר ברור. הנה המחשה באדיבות הסימניפדיה.

הסימנית דרקון - גרסאות קדומות
התפתחות הסימנית דרקון

כפי שניתן לראות בתחילה ממש היה ניתן לראות ראש עם קרניים, פה גדול עם שיניים, וגוף מאורך ומתפתל עם ארבע רגליים. אך בהדרגה החלק העליון של הראש הפך ל- (עמידה), ואילו הפה והשיניים בחלקו התחתון הפכו ל- (ירח / בשר). הגוף הפך למעין שילוב מוזר 与 ו- שלא קיים בשום מקום אחר, והנה קליגרפיה של הסימנית שהחליטה להשתעשע עם זה קצת.

דרקון - קליגרפיה אומנותית

המעבר מ-龍 ל-龙 התבצע ככל הנראה בהשראת קיצורים קליגרפיים נפוצים שהיו קיימים עוד לפני פישוט הכתב, אבל אני באופן אישי חושב שהסימנית 龙 קצת מזכירה ראש של דרקון אשר מסתכל ימינה.

מילים עם הסימנית דרקון

לפי שנכיר מילים וביטויים עם הסימנית דרקון, בואו נבין קודם מהו דרקון בשביל הסינים. לפי המיתולוגיה הסינית דרקון הוא מעין שילוב של כמה בעלי חיים שונים. זה משתנה בהתאם למקום ולתקופה אבל רוב הנוסחים מסכימים כי הוא יצור עם קרניים של צבי, מבנה ראש כמו של סוס, עיניים של דג, אוזניים של שור, גוף של נחש, קשקשי קרפיון, כפות של נמר, וטפרים של עיט.

זה אולי נשמע כמו תיאור של מפלצת, אבל חשוב לזכור שבניגוד לעולם המערבי, בסין הדרקון נתפס בצורה מאוד חיובית ונחשב למעין רוח טובה המביאה עימה ברכה, הגנה, והצלחה. מיוחסת לו היכולת לשלוט במזג האוויר ובייחוד בכל מה שקשור למים כגון עננים, גשמים, נהרות, שיטפונות ועוד. הדרקון הסיני נחשב לשחיין מצוין, ולמרות שאין לו כנפיים הוא יכול גם לעוף באוויר בתנועה מתפתלת בדיוק כמו שתנין מתקדם במים. למעשה תניני הנהר הארוך של סין () נחשבים לאחד ממקורות ההשראה להיווצרות מיתוס הדרקון.

דרקונים ובעלי חיים

הסימנית דרקון אולי מתייחסת ליצור מיתולוגי, אבל בצירופים היא יכולה להתייחס גם לבעלי חיים אמיתיים לחלוטין אשר מזכירים דרקונים. למשל, המילה הסינית לזיקית היא 变龙 (הגייה – biàn sè long) שפירושה המילולי הוא דרקון משנה צבעים. הלובסטר (מחושתן בעברית) נקרא בסינית 龙虾 (הגייה – lóng xiā) שזה חסילון (שרימפ) הדרקון.

זיקית - המחשה
זיקית בסינית היא "דרקון משנה צבעים"

"הדרקונים" המרשימים מכולם הם הדינוזאורים אשר בסינית נקראים 恐龙 (הגייה – kǒng long) – שם שפירושו המילולי הוא דרקונים מפחידים או דרקונים מעוררי אימה. אגב, המילה 恐龙 היא גם הסלנג הסיני המקביל לכינוי הגנאי העברי כּוּנֵפָה (אשר ייתכן והושאל מן הערבית), ומשמשת לתאר את בנות המין היפה שלא בדיוק עונות להגדרה הספציפית הזו. כינוי הגנאי המקביל לגברים הוא 青蛙 (qīng wā) שפירושו צפרדע (אולי מתוך תקווה שיום אחד הם יהפכו לנסיכים…).

דרקון כצורה

מלבד בעלי חיים המילה דרקון והסימנית 龙 משמשות גם לתאר עצמים ותופעות שונות בעלי צורה מאורכת. ראש הברז בסינית הוא "ראש דרקון המים" או 龙头 (הגייה – shuǐ lóng tóu), ואילו סופת טורנדו נקראת בסינית 龙卷风 (הגייה – lóng juǎn fēng) שזה רוח מסתחררת כדרקון.

הביטוי הסיני 排长龙 (הגייה – pái cháng long) מתאר עמידה בתור ארוך כמו דרקון שזה מצב מאוד נפוץ בסין, ולתנועה עמוסה וערה של רכבים ברחוב יש את הביטוי 龙 (הגייה – chē shuǐ mǎ lóng) שבמקור התייחס לסוסים וכרכרות.

מקומות ומותגים

כיאה למילה עם מטען תרבותי כה נכבד, נמצא את הסימנית 龙 גם בשמות של מקומות ומצרכים נחשקים. אחד מסוגי התה המפורסמים ביותר בסין נקרא תה ווּלוֹנְג או בסינית 乌龙 (הגייה – wū lóng chá) – שם שפירושו תה הדרקון השחור, וכשמסתכלים על העלים מבינים למה. כמו כן יש גם מותג מאוד מצליח של תה ירוק הנקרא בסינית 龙井茶 (הגייה – lóng jǐng chá) או תה באר הדרקון.

תה וולונג - הדרקון השחור
עלי תה ווּלוֹנְג – הדרקון השחור

יש בסין שני מקומות ידועים שהסימנית דרקון מהווה חלק משמם. הראשון הוא מחוז 龙江 (הגייה – hēi lóng jiāng) בצפון סין שפירוש שמו הוא נהר הדרקון השחור. המחוז נקרא על שם הנהר המהווה את הגבול בין סין ובין רוסיה ואת גבולו הצפוני של המחוז עצמו. המקום השני הוא הרובע המרכזי של הונג קונג אשר נקרא קאולון. בסינית שם המקום נכתב 龙 (הגייה – jiǔ long) ופירוש שמו הוא תשעה דרקונים. השם קאולון הוא פשוט אופן הגייתן של שתי הסימניות האלו בקנטונזית.

הדרקון והקיסרות

דמות המיתית של הקיסר הצהוב, הקיסר הראשון של סין אשר נחשב גם לאביהם הקדום של בני החאן, היה בעצמו צאצא של דרקון לפי המסורה הסינית. לכן כבר בעת העתיקה הדרקון היווה סמל של הקיסר ובני אצולה נוספים. הדבר בא לידי ביטוי גם בשפה ובצירופים רבים הסימנית 龙 מתייחסת לקיסר השליט, בייחוד בצירופים המתייחסים לחפציו ורכושו.

למשל הצירוף 龙 (הגייה – lóng chuáng) מתייחס למיטת הקיסר, ואילו הצירוף 龙袍 (הגייה – lóng páo) מתייחס לבגדיו המהודרים. היכלות הקיסר גם כונו לעיתים 龙庭 (הגייה – lóng tíng) או 龙廷 שנהגה בדיוק אותו הדבר.

ביטויים מעניינים עם הסימנית דרקון

בתרבות הסינית הדרקון מסמל עוצמה ושגשוג, ועל כן בביטויים רבים בשפה הסימנית דרקון משמשת כדי לתאר הצלחה, כשרון, כוח, מעמד ועוד שלל תכונות חיוביות. בדרך כלל היא מתייחסת לאנשים אך היא יכולה להצביע גם על חברות, מדינות וגופים נוספים.

אחת הדוגמאות הטובות למשמעות של דרקון בהקשר הזה היא הביטוי 望成龙 (הגייה – wàng zǐ chéng lóng) שפירושו המילולי הוא לקוות (望) שהילד (子) יהפוך (成) לדרקון (龙). ואם עבר דיברנו על להפוך לדרקון – הידעתם ששם הבמה הסיני של ג'קי צ'אן הוא 成龙 באותו פירוש בדיוק?

ג'קי צ'אן ושנת הדרקון

עוד פתגם מאוד ידוע עם הסימנית דרקון הוא 画龙点睛 (הגייה – huà lóng diǎn jīng) שפירושו המילולי הוא לצייר (画) דרקון (龙) ולהוסיף נקודה (点) בעין (睛). הוא מתאר צייר אשר מצייר דרקון ונותן לו מראה אמיתי וחי במיוחד על הוספה של אישוני העין. המשמעות של הביטוי הוא לתת את הטאץ' האחרון ליצירה שעושה אותה לה שהיא, או פיניש קצר אך חיוני.

הדרקון והטיגריס

אחד המתחרים החזקים של הדרקון בעניין של לסמל כוח, כישרון והצלחה הוא הטיגריס. על כן קיימים לא מעט ביטויים בסינית בהם נאבקים אחד בשני או לחילופין משלימים אחד את השני כדי לחזק את הסמליות.

אחד מן הביטויים הסיניים הכי מוכרים בעולם בהקשר הזה הוא כמובן הוא הסרט 'נמר דרקון' (2000) אשר בסינית נקרא 卧藏龙 (הגייה – wò hǔ cáng lóng). הפירוש המילולי של הביטוי הוא טיגריס (虎) שפוף (卧) ודרקון (龙) חבוי (藏) והוא מתאר אדם בעל כישרונות נסתרים וחבויים או פוטנציאל לא ממומש – יהלום בלתי מלוטש אם תרצו.

הביטוי 龙争虎斗 (הגייה – lóng zhēng hǔ dòu) שפירושו המילולי הוא דרקון (龙) וטיגריס (虎) נאבקים ומתחרים (争斗) זה בזה, משמש כדי לתאר מאבק אימתני בין שני כוחות אדירים או קרב ראש בראש בין שני ענקים. בקצרה אפשר גם לומר זאת 龙虎斗 אבל זה גם מאבד קצת מהפואטיות שלו וגם מחדד את העובדה שמדובר בקרב בין שווים.

דוגמה לביטוי בו הדרקון והטיגריס משלימים אחד את השני הוא 龙腾虎跃 (הגייה – lóng téng hǔ yuè) – הדרקון נוסק והטיגריס מנתר. הוא משמש כדי לתאר פעילות אדירה ומשגשגת או לחילופין סיטואציה שוקקת חיים ומלאת חיוניות.

מחול דרקון סיני מסורתי - איור

בתרבות הסינית הדרקון דווקא משויך יותר אל המים ואילו הטיגריס הוא זה אשר מייצג אש. כך למשל הביטוי 龙虎 יכול לתאר שני אנשים יוצאים מן הכלל או משכמם ומעלה, או מים ואש בכתבים דאואיסטים.

הדרקון ועוף החול

בתפיסת היין והיאנג של התרבות הסינית הדרקון משויך ל- (יאנג) ומייצג אנרגיה זכרית (הפוך ממים דווקא). בת זוגו של הדרקון בהקשר הזה היא הפניקס או עוף החול אשר בסינית נקראת 凤 (הגייה – fèng) ומשויכת אל האנרגיה הנקבית או היין.

אחת הדרכים הציוריות יותר לכנות בסינית זוג תאומים בן ובת היא 龙凤胎 (הגייה – lóng fèng tāi), והאמרה המקבילה של "לקוות שהילד יהפוך לדרקון" עבור בנות היא 望成凤 (הגייה – wàng nǚ chéng fèng) המביע תקווה שהבת תהפוך לפניקס.

עוד ביטוי מעניין המשלב בין הדרקון לעוף החול הוא 龙凤舞 (הגייה – lóng fēi fèng wǔ) שפירושו המילולי הוא הדרקון מעופף והפניקס רוקד. הוא משמש כדי לתאר סגנון קליגרפיה מאוד נועז וזורם עם המון תנועות מודגשות.

גם הדרקון וגם הפניקס נחשבים כסמל וסגולה לברכה ומזל ועל כך יעיד גם הביטוי 龙凤呈祥 (הגייה – lóng fèng chéng xiáng) שמציין בדיוק עובדה זו.

דרקון ופניקס לשנה החדשה
דרקון ופניקס כסמלי מזל

ועם הקישוט הסיני המסורתי הזה, בו מופיעה הסימנית 福 (הגייה – fú) המסמלת מזל בין הדרקון מימין והפניקס משמאל, נאחל ונייחל לשנת דרקון מבורכת ומלאת הגנה, שנה שבה נצליח להתרומם מחדש מן הלהבות כמו עוף החול.

שיתוף


מישהו שאתם מכירים בטח גם יאהב את זה

סמל מייל

מייל סיכום חודשי

מלאו את הפרטים שלכם כדי לקבל סיכום חודשי של כתבות וסימניות חדשות באתר ישירות למייל.

לא אוהבים מיילים? יש גם ערוץ טלגרם.

כתיבת תגובה

Scroll to Top